@{ a.name } Видалити
Виробники
  • N
  • ...
  • Статті
  • Як були створені зубна паста і щітка ua:11873

Як були створені зубна паста і щітка

В ході археологічних розкопок, неодноразово було підтверджено, що гігієна порожнини рота має досить тривалу історію. Колись все починалося від кісток і пір'я, зараз же ми маємо безліч видів як зубних щіток, так і паст до них.

Першими зубними щітками були прості палички, розпушений на одному кінці і загострені на іншому. Гострий кінець використовували для видалення залишків їжі, інший розжовували зубами, при цьому грубі деревні волокна видаляли з зубів наліт. Такі зубочистки археологи виявили в єгипетських гробницях. До сих пір такий метод догляду за зубами використовують деякі народи світу. Пристосування, що нагадують сучасну зубну щітку, також використовувалися жителями Азії, Африки, Південної Америки ще в III-IV століттях до нашої ери. Вони представляли собою так звані зубні віники, які виготовлялися з розщеплених гілочок дерев.

 NaviStom

«Зубна мітла» була частою супутницею кожного поважаючого себе боярина на царських бенкетах

Але все ж днем народження щітки в сучасному подобі вважається 26 червня 1498 року. Це була зубна щітка зі свинячої щетини, що з'явилася в Китаї. До ручки з бамбука або кістки була прикріплена щетина сибірського вепра. Щетину видирали з загривку свиней, вирощуваних на півночі Китаю і ще далі на північ - в Сибіру. У холодному кліматі щетина у свиней довше і жорсткіше. Торговці завезли ці щітки в Європу, але для європейців щетина здалася надто жорсткою. Вони вважали за краще більш м'які щітки з кінського волоса.

У 1780 р першим виробником зубних щіток була фірма Аддіс в Лондоні. Вона використовувала для цих цілей натуральну щетину, і тільки в 1938 році компанія DuPont вперше замінила тваринну щетину на синтетичні волокна з нейлону.

 NaviStom

Пам'ятник зубній щітці встановлений в 1983 році в місті Крефельд, Німеччина

Технологія удосконалення зубних щіток не варто на місці і до сьогоднішнього дня. Так, наприклад, вчені японської компанії Panasonic розробили зубну щітку з вбудованою відеокамерою. Зображення з відеокамери передається на великий екран, що дозволяє користувачам щітки чітко бачити не вичищені шматочки їжі, що застрягли в важкодоступних місцях.

 NaviStom

До перших спроб використання моторизованої зубної щітки ... Поки зуби чистяться, можна поголитися

У січні 2003 року американці назвали зубну щітку винаходом номер один в списку винаходів, без яких вони не змогли б прожити, залишивши позаду автомобіль, персональний комп'ютер, мобільний телефон і мікрохвильову піч.

Що ж стосується пасти, яка сьогодні вже вважається невід'ємним доповненням до зубної щітки, то її основоположниками прийнято вважати древніх єгиптян. У рукописах, датованих 5000-3000 рр. до н. е. описується її рецепт приготування, в основний склад якої входили попіл нутрощів бика, пемза і винний оцет. Будда в Стародавній Індії радив застосовувати для гігієни порожнини рота «паличку» від Бога Сакка, використання якої було ритуальним обрядом. Стародавні греки використовували суміші золи, товченого скла, кам'яного порошку, палений устричних раковин, вовни. Полоскали зуби солоною водою Егейського моря, що сприяє зміцненню ясен. Широко використовували в різних країнах в давнину деревне вугілля, гіпс, зерна какао, коріння рослин, смолу і ін.

Найбільш близькими попередниками пасти були зубне мило і зубний порошок. Зубне мило було винайдено в 1824 році, і складалося з крейди, нейтрального мила і м'ятного масла. У 1850-ті роки було запропоновано використовувати крейду для виготовлення зубних порошків. У крейда додавали подрібнені лікарські трави, плоди або квіти (шавлія, фіалку, корицю й ін.) Для приємного смаку.

 NaviStom

Луї Пастер висунув гіпотезу про те, що причина багатьох зубних захворювань - віруси і мікроби, що живуть на зубні щітки

З другої половини XIX століття почалася робота над створенням зубних паст. Перша зубна паста, що очищає зуби від нальоту, освіжаюча дихання з'явилася на початку XX століття. Вона містила лікувально-профілактичну добавку - фермент пепсин, який сприяв відбілюванню зубів і розчинення зубного нальоту. У 50-і роки розпочинається виробництво зубних паст з сполуками фтору. Такі пасти сприяють зміцненню емалі. У 1956 році компанія Proctor & Gamble представила першу фторированную зубну пасту з протівокаріозним дією.

Перша паста в тюбику була випущена в 1950 році. До цього пасти продавалися в жерстяних, а пізніше і в пластмасових баночках. Зубна паста за радянських часів була дефіцитом. Користувалися довгий час зубним порошком, яким чистили не тільки зуби, але і застосовували для миття вікон, додання блиску металевому посуді.

Сучасний же споживач має можливість вибрати пасту, яка підходить саме йому, тому що у кожного з нас свої фізіологічні особливості. У виборі як зубної пасти, так і зубної щітки може допомогти, звичайно ж, тільки стоматолог.


1188 11.03.2011

  • Зуботехническая лаборатория предоставляет весь спектр услуг . NaviStom

    Зуботехническая лаборатория предоставляет весь спектр услуг .

    Максим • Київ
    Докладніше