@{ a.name } Видалити
Виробники
  • N
  • ...
  • Статті
  • Токсокари або аскариди — реальна небезпека для людей ua:13519

Токсокари або аскариди — реальна небезпека для людей

Щодня випадків кишкових гельмінтозів реєструється у світі більше, ніж гострих респіраторних захворювань. За поширеністю інфекцій глистяні інвазії займають 2-е місце, поступаючись лише туберкульозу. В Україні зафіксовано близько 30 видів гельмінтів, що паразитують у людському організмі. Випадки токсокарозу, викликані інвазією аскарид (Toxocara canis або Toxocara cati), є дуже частими. Встановлено наступне: навіть у 1 г фекалій інфікованих тварин міститься 40 млн яєць цих червів. Аналізи крові на токсокароз, що використовуються для діагностики гельмінтозу, свідчать: 80% усіх заражених пацієнтів — діти.

 NaviStom

Як зрозуміти, що тварина хвора на токсокароз?

Тварина, уражена гельмінтом роду Toxocara, млява, має поганий вигляд, мало їсть. Домашній улюбленець страждає від діареї, кишкових кольок, блювання. Можуть спостерігатися бронхіт та пневмонія, кашель та судоми. Хворі цуценята та кошенята відстають від однолітків у зростанні, малорухливі, не хочуть грати, швидко втомлюються.

Люди заражаються токсокарами під час ковтання яєць глистів, що у великій кількості виділяються в довкілля з випорожненнями інфікованих тварин.

Форми токсокарозу у людини

У людей захворювання супроводжується такими симптомами, як: лихоманка, кашель, ломота в тілі, головний біль, загальне нездужання, збільшення периферичних лімфовузлів. Часті супутники гельмінтозу — біль у животі.

 NaviStom

Залежно від симптомів, що переважають, виділяють такі форми токсокарозу:

- Вісцеральна (синдром блукаючих личинок). Проходить у вигляді запальної реакції у внутрішніх органах, що виникла внаслідок міграції паразитів із кровотоком по всьому тілу. Характеризується стрибками температури, головним болем, кашлем, безсонням. Хворого турбують: нудота, блювання, діарея, дискомфорт у животі, збільшення печінки та лімфовузлів. У тяжких випадках може розвиватися міокардит із гострою серцевою або дихальною недостатністю.

- Очна. Супроводжується зниженням зору, почервонінням очей, сльозотечею, косоокістю. У сітківці зараженого гельмінтами ока виявляються гранульоми, результатом яких може стати сліпота.

- Неврологічна. Здебільшого зустрічається у дітей. Toxocara закріпляється у головному мозку, викликаючи ураження центральної нервової системи. Хворі діти гіперактивні, неспокійні, неуважні.

- Шкірна. Характерні алергічні висипання за типом кропив'янки, набряки та свербіння шкіри.

Найчастіше зустрічаються перші дві форми — вісцеральна та очна.

Як виявити токсокари в організмі людини?

Після огляду пацієнта та оцінки клінічних проявів хвороби для підтвердження діагнозу використовують імуноферментний аналіз крові на токсокароз, що визначає наявність у біоматеріалі специфічних антитіл. Імуноглобуліни класу G до Toxocara canis починають виявлятися через 1,5-2 місяці з моменту інфікування. Їхній рівень швидко підвищується і досягає піку через 2-3 місяці. Чим масивніша глистяна інвазія, тим яскравіше проявляється клінічна симптоматика і вищий вміст у крові антитіл IgG до збудника захворювання. Рекомендовано здати загальний аналіз крові, в якому під час цього гельмінтозу відзначається еозинофілія.

Аналізи на токсокароз у Києві проводить лабораторія «Біолаб Діагностік». Скласти тести можна без відвідування медико-діагностичного центру — достатньо скористатися послугою виклику медсестри додому. За результатом теж йти необов'язково: фахівці Biolab Diagnostic надішлють його на вказану електронну пошту і повідомлять про це через Viber.

Лабораторія «Біолаб Діагностик»
774 17.01.2022

  • Стоматологічна установка KAVO ESTETICA T1065 NaviStom

    Стоматологічна установка KAVO ESTETICA T1065

    208 500 грн
    $ 5465.27 • € 5000
    DentalLUX • Львів
    Докладніше