@{ a.name } Видалити
Виробники
  • N
  • ...
  • Статті
  • Елайнери: нішевий сегмент чи новий стандарт в ортодонтії? ua:13512

Елайнери: нішевий сегмент чи новий стандарт в ортодонтії?

Елайнери (Ортодонтичні капи) досить новий тренд в Україні. На ринку представлені лише кілька брендів, а висока вартість елайнерів і обмежений функціонал зробили їх дуже нішевим продуктом. Але світовий досвід показує, що ця ситуація має скоро змінитися.

На сьогодні елайнери є найбільш динамічним сегментом світового стоматологічного ринку. Річний обсяг світового ринку елайнерів оцінюють у більш ніж 3 мільярди доларів, із щорічним зростанням на 20-30% (для порівняння: світовий ринок стоматологічних імплантів росте в середньому на 10% в рік).

Враховуючи світові тенденції, ми вважаємо що українським стоматологам потрібно очікувати наступне:

1. Елайнери будуть лікувати все більш складні випадки

Якщо ще кілька років тому елайнери були рішенням для лише легких випадків, то завдяки постійному покращенню технологій та матеріалів сьогодні найбільш інноваційні виробники пропонують елайнери для середніх по складності випадків, і обіцяють покращувати технологію і надалі. І в той час як багато українських стоматологів все ще досить скептично ставляться до клінічної ефективності елайнерів, американські колеги вже чітко усвідомили, що ця технологія з'явилася всерйоз і надовго. Тому краще бути на передовій цього тренду.

2. Конкуренція серед виробників зросте, що призведе до падіння цін

До 2017 року, коли закінчилася дія більшості ключових патентів Align Technology, дя компанія була фактично монополістом на ринку елайнерів. Але вже з 2018 року на ринок вийшли більше 30 нових постачальників, включаючи, як лідерів ринку ортодонтичних брекетів (3M, Ormco, Dentsply Sirona, і т.д.), так і стартапи, що збудували бізнес у сегменті елайнерів з нуля (Clear Correct, Candid, Byte, т.д.). Більшість цих компаній ще не присутні в Україні, але це лише питання часу, коли їх елайнери будуть доступні українським споживачам. А збільшення конкуренції неминуче призведе до зниження закупівельної ціни, що є вигідним, як пацієнтам, так і лікарям. В той же час, за рахунок значного збільшення попиту споживачів виграють і виробники.

3. Елайнери проти класичних брекетів: “і” замість “або”

Багато експертів сходяться у думці, що велика частина пацієнтів, які обирають лікування елайнерам - це нові пацієнти, котрі не почали б лікування класичними брекетами. Основна причина: класичні брекети не є достатньо привабливими через недоліки естетики та особливості догляду. Таким чином, елайнери часто не конкурують напряму з брекетами, а навпаки, допомагають клініці розширити свою клієнтську базу.

4. Нові формати надання послуг

Діджиталізація процесу виробництва елайнерів сприяла появі нових (порівняно з класичними брекетами) форматів співпраці між виробниками та стоматологами: від класичної моделі, коли виробник продає елайнери стоматологам, а ті, в свою чергу, надають послуги пацієнтам, і до екстремальної моделі, де виробник відправляє елайнери напряму пацієнтам за мінімальної участі стоматологів (це окрема цікава тема, і ми розкажемо про неї в одній з наступних статей).

Отже, українським стоматологам варто усвідомити, що з огляду на світові тенденції, Україну очікує значний ріст сегменту елайнерів завдяки зниженню цін виробників і розширенню опцій лікування. Тому клінікам, які шукаю нові напрямки розвитку, варто додати елайнери в свою практику.

Олександр Ткаченко,

Dentalogix

Хочете залишатися обізнаними про тренди та інновації на світовому ринку стоматології - підписуйтеся на наші оновлення на сторінці Dentalogix у Facebook, та приймайте участь у обговореннях в нашій группі в Viber!

Посилання ось тут: https://invite.viber.com/?g=2PW1uO-kOU5CkZgu_AqzGr...

Dentalogix
262 09.12.2021

  • Прес піч Ivoclar EP 500 NaviStom

    Прес піч Ivoclar EP 500

    58 380 грн
    $ 1530.28 • € 1400
    Ростислав • Тернопіль
    Докладніше