@{ a.name } Видалити
Виробники
  • N
  • ...
  • Статті
  • Баріатрія в боротьбі із зайвою вагою ua:13372

Баріатрія в боротьбі із зайвою вагою

Баріатрія — досить широке поняття. Цей термін можна використовувати до будь-якого способу зниження ваги, зокрема до дієтології. Але історично склалося, що під цим поняттям мають на увазі хірургічні методики лікування ожиріння. Якщо говорити про баріатричну операцію на шлунку, то це фізичне зменшення його розмірів. Внаслідок цього відбувається планомірне зниження ваги.


 NaviStom

Кому рекомендується баріатрія

Баріатрична операція на шлунку має чіткі показання, призначається вона в таких випадках:

індекс маси тіла понад 35 кг/м кв., що викликало цукровий діабет, гіпертонію, обструктивне апное сну й інші небезпечні стани;

індекс маси тіла вище 40 кг/м кв., та інші методи скидання ваги не дають результатів;

прийнятний ризик для проведення хірургічного втручання.

Подібна операція проводиться пацієнтам у віці від 14 до 75 років за умови, що вони розуміють ризики такого втручання й результати, які можливо з ним досягти. Слід врахувати, що в майбутньому потрібно дотримуватися певного раціону, рекомендацій лікаря. Інакше досягти стійкого результату буде вкрай складно.

Методики проведення баріатрії

Підбір того чи іншого варіанту залежить від стану пацієнта, показань.

Поздовжня резекція

Цей вид операції спрямований на терапію цукрового діабету та зниження ваги в перспективі. При ній видаляється бічна частина шлунку, що зменшує його обсяг у 10 разів. І, оскільки людина починає менше їсти, її вага поступово знижується.

У резекції є особливості:

знижується інтенсивність вироблення гормону, що відповідає за відчуття голоду;

їжа по шлунку просувається швидше й потрапляє до області тонкої кишки, що викликає відчуття ситості;

фізіологічні властивості кишківника відновлюються поступово;

втрата ваги досягає в обсязі 60%.

При резекції ризик рецидиву мінімізований, а проводитися операція може відкритим способом або лапароскопічним.

Установка внутрішньошлункового балона

Під час операції кулька з тонкого силікону поміщається до шлунку. Вона заповнює собою більшу частину обсягу. Тому, щоб відчути насичення під час їжі, потрібна значно менша порція. Балон встановлюється на період до 6 місяців. Після вилучення харчові звички зберігаються, і маса тіла стабілізується.

Ця методика – знахідка для тих, кому не підходять інші або в кого до них є протипоказання. Балон вводиться природним чином, без розрізів, уже у шлунку надувається. Процедура триває близько 20-30 хвилин. Витяг відбувається за тим самим принципом. Перші кілька днів може бути тяжкість у шлунку, нудота, але це проходить із часом.

Завдяки установленню балона вдасться скинути 15-20 кг, а якщо ожиріння сильно виражене, то і 40 кг. У процентному співвідношенні втрата ваги може досягати 40%.

Шунтування шлунку

Гастрошунтування – складна комбінована операція, при ній відбувається ізоляція більшої частини шлунку, тонкої кишки. Ця методика хірургічного схуднення використовується понад 40 років і давно довела свою ефективність. Після шунтування пацієнт отримує шлунок об'ємом 20-30 мл, відчуває швидке насичення, адже їжа надходить безпосередньо до прямої кишки. При цьому немає почуття голоду.

Результати, яких вдасться досягти:

зменшення ваги на 60-85% через рік після операції;

швидке насичення, відсутність переїдання;

нормалізація ліпідного балансу крові;

зниження рівня цукру у крові;

усунення захворювань, викликаних зайвою вагою.

Доведено, що баріатрія шлунку допомагає полегшити стан пацієнтів із супутніми хворобами. Наприклад, з діабетом II типу, ішемічними патологіями серця, захворюваннями суглобів і низкою інших станів.


234 26.11.2020

  • MELAG 41 B+ автономний! 1900 циклів !!!! NaviStom

    MELAG 41 B+ автономний! 1900 циклів !!!!

    83 930 грн
    $ 2200 • € 2012.71
    DentalLUX • Львів
    Докладніше