@{ a.name } Удалить
Производители
  • N
  • ...
  • Статьи
  • Невідкладні стани в стоматології, що загрожують життю ru:12766

Невідкладні стани в стоматології, що загрожують життю

 NaviStom

У сучасній стоматологічній практиці виникнення невідкладних станів досить поширене прогнозоване явище. Пов`язано це з різними специфічними факторами амбулаторного стоматологічного прийому.

По-перше, це масовий вид амбулаторної медичної допомоги, знаходиться за зверненнями на другому місці після загальнотерапевтичного, і, найчастіше, часу для всебічного обстеження хворого не завжди вистачає.

По-друге, високий відсоток пацієнтів з наявністю супутньої соматичної патології.

По-третє, стоматологічне втручання у багатьох хворих проводиться при значному психо-емоційному напруженні, пов`язаному з довгостроково триваючим больовим синдромом, який обумовлює зниження порогу сприйняття подразнень і підвищує стрес-реакції організму до патологічного рівня.

По-четверте, значна частина сьогоднішніх пацієнтів має негативні емоційні спогади про відвідування стоматологічного кабінету в минулому.

Крім усього іншого, не слід забувати і про можливість токсичної дії анестезуючих препаратів, здатних викликати важкі ускладнення, небезпечні для життя пацієнта.

Кожен лікар-стоматолог повинен вміти розпізнати невідкладні стани, що зустрічаються найбільш часто і вміти надати першу допомогу. Проте, у ряді випадків стоматолог виявляється не в змозі допомогти пацієнтові. Це пов`язано з відсутністю теоретичної та моральної підготовки фахівця до виникнення екстреної ситуації. Найчастіше лікар-стоматолог, одного разу зіткнувся з цією проблемою і що випробував почуття паніки і нездатності контролювати ситуацію, відмовляється від проведення анестезії, передоручення її іншій особі, або змінює спеціалізацію.

Усього цього можна уникнути, досконально вивчивши найбільш поширені невідкладні стани, їх клініку, діагностику та проведення першої медичної допомоги. Лише коли лікар поетапно знає кожен свій крок при виникненні того чи іншого ускладнення, тільки тоді він може спокійно і впевнено вести прийом пацієнтів.


Для того, щоб ще раз наголосити на важливості окресленої проблеми, наводимо бліц-інтерв’ю з керівником курсу з невідкладної допомоги Тарасом Городецьким та фаховим юристом Кирилом Тарковським.

- В якому випадку лікар несе відповідальність за надання чи ненадання своєчасної допомоги потерпілому/пацієнту з невідкладним станом, який може загрожувати життю?

- К. Тарковський: Медична допомога при невідкладних станах в безпечній для лікаря ситуації повинна надаватись лікарем завжди, незалежно від того, чи лікар на своєму робочому місці, чи він у відпустці, чи просто випадково опинився біля людини у критичному стані за єдиної умови, якщо лікар не знаходиться з іншим пацієнтом, здоров’я якого може погіршитись під час надання невідкладної допомоги потерпілому з невідкладним станом.

- З якого моменту настає така відповідальність?

- К. Тарковський: Відповідальність лікаря за здоров’я іншої людини настає з моменту отримання диплому про закінчення медичного вузу.

- А чим це визначено?

- К. Тарковський: По-перше, "Основи законодавства України про охорону здоров’я" в ст. 80 визначають, що "особи, винні у порушенні законодавства про охорону здоров`я, несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно із законодавством". По-друге, Кримінальний кодекс України в статтях 139 і 140 встановлює відповідальність за ненадання медичної допомоги хворому медичним працівником і неналежне надання медичної допомоги медичним працівником відповідно. Узагальнюючи норми чинного законодавства, відповідальність настає у зв’язку із ненаданням без поважних причин на місці події (невідкладного стану) необхідної медичної допомоги або необґрунтованої відмови у її наданні, а також несвоєчасне надання екстреної медичної допомоги або створення перешкод у її наданні.

- Т. Городецький: Ключова відмінність надання пацієнту допомоги при критичному стані від інших медичних процедур і маніпуляцій на амбулаторному прийомі у тому, що пацієнт на це заздалегдь не записується і, звичайно, не попереджає про це лікаря. І коли критичний/невідкладний стан настає, лікар не має часу не тільки на пошук алгоритму або інструкції в інтернеті, а навіть на читання такого алгоритму або інструкції, які лежать в його шафі разом з аптечками.

- А хіба надання невідкладної медичної допомоги не повинно здійснюватись бригадами швидкої допомоги?

- Т. Городецький: Звичайно, ні. На будь-який незапланований розвиток подій лікар має надати своєчасну адекватну і кваліфіковану допомогу негайно.

- К. Тарковський: Відповідно до кваліфікаційних вимог, визначених в Довіднику кваліфікаційних характеристик професій працівників охорони здоров’я, затвердженому Наказом МОЗ від 29.03.2002 р. №117, до завдань і обов’язків лікаря-стоматолога належить надання невідкладної стоматологічної допомогу не лише при гострих запальних процесах, травматичних пошкодженнях, кровотечах, а також при гострому коронарному синдромі, порушеннях серцевого ритму, анафілактичному шоці, гострій серцевій та дихальній недостатності, гіпоксії, набряку гортані, при попаданні чужорідних тіл у дихальні шляхи, гіпертензивному синдромі, колапсі, раптовій серцевій смерті тощо. Слід пам’ятати, що третина пацієнтів, у яких дійде до інфаркту, вмирає до прибуття швидкої.
Найкращі результати в лікуванні різкої зупинки кровообігу дає негайно розпочата реанімація, але, якщо це можливо, цьому краще запобігти. Причиною багатьох зупинок кровообігу в перебігу є ішемічна хвороба серця. Тому важливо, щоб лікар вмів розпізнати i оцінити стан пацієнта, а також розпочати негайне лікування, яке зменшить ризик появи зупинки серця та смерті пацієнта на амбулаторному прийомі.

Чи може він це зробити, коли в його голові панують такі міфи?:

анафілактичний шок - це основна і єдина загроза для життя стоматологічного пацієнта

якщо усі проби на анестетик від’ємні, то з пацієнтом нічого не трапиться

якщо у пацієнта виник невідкладний стан - як-найшвидше потрібно знайти нашатирний спирт

ложки дефібрилятора треба потерти, ... а може ще й плюнути, як на праску))

користуватись дефібрилятором має право тільки анестезіолог

при зупинці дихання у невідкладному стані потрібно застосувати дихання рот-в-рот

при зупинці кровообігу можна оживити пацієнта без дефібрилятора

швидка приїде вчасно і допоможе

і так далі …

- Серед моїх знайомих колег, які працюють 5-7 років, не траплялося ні одного невідкладного стану з пацієнтами. Який у мене %, що з моїм пацієнтом щось таке трапиться?

- Т. Городецький: Зовсім не потрібно, щоб це траплялося часто, вистачить лише одного випадку з яким лікар не справиться і цього йому вистачить на все життя. Але я за те, щоби у ваших пацієнтів такого ніколи не трапилось.

- К. Тарковський: Чинне законодавство в сфері охорони здоров’я визначає теоретичні знання і практичні навички, якими зобов’язані володіти всі лікарі без винятку, а також є перелік обладнання, лікарських засобів (аптечок/укладок) та відповідних інструментів, які мають бути в кожній клініці. Усім, що є в переліку, лікарі безумовно зобов`язані вміти користуватися. Це стосується дефібрилятора, кардіомонітора, пульсоксиметра, ларингоскопа, кісткового доступа для введення ліків, катетеризації периферичної вени якою повинен володіти лікар і т.д. Далі слід також нагадати про накази, які регламентують відповідальність лікаря, а особливо головного лікаря або іншого керівника ЗОЗ, за невиконання, або неналежне виконання своїх обов’язків і таке інше, про що необхідно також пам’ятати.


Профидент Плюс
13630 11.12.2015

  • Радіовізіограф WOODPECKER I-SENSOR H1 Акційна пропозиція ! NaviStom

    Радіовізіограф WOODPECKER I-SENSOR H1 Акційна пропозиція !

    50 000 грн
    $ 1310.62 • € 1199.04
    Highmedicaltechnology • Харьков
    Подробнее