@{ a.name } Удалить
Производители
  • N
  • ...
  • Статьи
  • Застосування гіалуронової кислоти при виконанні хірургічних протоколів на стоматологічному прийомі ru:12747

Застосування гіалуронової кислоти при виконанні хірургічних протоколів на стоматологічному прийомі

Бунь Ю.М.,к.м.н.,доц.,кафедра терапевтичної стоматології УжНУ.

Кушпіт У.Т., лікар-стоматолог, клініка стоматології доктора Буня.

Гіалуронова кислота – не сульфатований глікозаміноглікан, що входить до складу сполучної та нервової тканин. Гіалуронова кислота є одним з головних компонентів міжклітинного матриксу сполучної тканини. Вона сприяє значною мірою клітинній проліферації. Доведено, що гіалуронова кислота захищає бактерії від антимікробної дії фагоцитів та полегшує їх адгезію до епітеліальних клітин людини.

 NaviStom

Вперше була виявлена у скловидному тілі у 1934 році К.Майером і Дж.Палмером. Назва походить від грец. hyalos – скловидний і уронова кислота. В тілі людини масою 65-70 кг в середньому на гіалуронову кислоту припадає 15гр. Гіалуронова кислота має здатність зв’язувати дуже велику кількість води (до 6 літрів на грам). Гіалуронова кислота, формуючи міжклітинні простори полегшує поступання поживних речовин до клітин та видаляє продукти метаболізму, підтримує активний обмін речовин між кров`ю та тканинами, моделює функціональний стан фагоцитів та імунокомпонентних клітин, кислота взаємодіючи з рецепторами клітинних поверхонь, стимулює міграцію фібробластів та клітинну проліферацію. Всі ці властивості особливо важливі при регенерації тканин. Завдяки в`язкості гіалуронової кислоти нівелюється процес проникнення бактерій та вірусів. Ця бар`єрна властивість гіалуронової кислоти має дуже важливе значення в процесах заживлення операційних ран.

Вода мало піддається стисканню і ця властивість притаманна гіалуроновмісним тканинам. В загальному ця властивість є характерною для всіх видів сполучної тканини. Ряд рецепторів клітинної оболонки взаємодіють з гіалуроновою кислотою і викликають певні клітинні реакції, що стосуються передусім поділу та міграції клітин.

Сьогодні самим поширеним захворюванням зубів вважають карієс та пародонтоз, що призводить до прогресування вторинної адентії. В арсеналі лікаря-стоматолога є багато способів та засобів які направлені на лікування патологій пародонту.

Одним з способів лікування атрофічних станів тканин пародонту та кісткової тканини альвеолярного паростку є інноваційне застосування препаратів гіалуронової кислоти. Особливо, спираючись на ті позитивні функції що їй притаманні.

Зазвичай при проведенні хірургічних протоколів по відновленню чи збільшенню кісткового об`єму альвеолярного паростку щелеп існує проблема фіксації в часі сталого об`єму аугментованого матеріалу. Застосування гіалуронової кислоти (Tissue Support, Flex Barrier) та остеомаси Буня-Борна для заміщення кісткових дефектів доведено позитивну тенденцію ефективного заміщення кісткового дефекту. Це було досягнуто завдяки хімічним та фізичним властивостям гіалуронової кислоти та регенеративним властивостям остеомаси Буня-Борна.

Препарати Tissue Support та Flex Barrier дозволяють довготривало фіксувати кістковий матеріал в районі дефекту.

 NaviStom

Кістковий матеріал масу Буня-Борна у тендемі з гіалуроновою кислотою ми використовуємо при хірургічних методах лікування кісткових дефектів альвеолярних паростків щелеп. Застосування гіалуронової кислотита кісткового матеріалу в ділянках кісткових дефектів альвеолярного паростку щелеп є клінічною альтернативою мембран. Кислота ефективно фіксує аугментаційний матеріал та виконує функцію біологічної мембрани.

Оцінюючи клінічне застосування препаратів гіалуронової кислоти слід зазначити про доволі широкий діапазон її застосування – від лікування патології пародонту і до остеосинтезу чи аугментації кісткової маси з метою хірургічної підготовки протезного ложа для імплантації.

Як підтвердження наведено клінічний випадок аугментація кісткової маси Буня-Борна в ділянці нижньої щелепи з подальшою постановкою дентальних імплантатів.

Завдяки застосування препаратів гіалуронової кислоти в комплексі з кістковою масою Буня-Борна було досягнуто значного кісткового приросту маси альвеолярної кістки.Така спроба застосування гіалуринової кислоти (препаратів Tissue Support, Flex Barrier) дає змогу здійснювати контрольовану аугментацію альвеолярної кістки.

Методика операції полягала в наступному

Для аугментації кісткової маси Буня-Борна в ділянці верхньої щелепи справа ми використали «тунельний» спосіб для чого під провідниковою анестезією через трансверзальний розріз провели відшарування слизово-надкісничного клаптя з послаблюючими розрізами надкісниці. За допомогою канюлі шприца нагнітаємо суміш препарату гіалуронової кислоти Tissue Support та маси Буня- Борна до отримання об`єму, який планувався. Після ушивання розрізу мануально формуємо утворений об`єм аугментації. Аугментаційний матеріал доволі щільно напаковувався в піднадкістничний простір з метою запобігання проростання краєвого епітелію, що збільшило б відсоток невдачі аугментації.

 NaviStom

Стан до операції. Другий сектор.

 NaviStom

 NaviStom

 NaviStom

 NaviStom

 NaviStom

 NaviStom

 NaviStom

Стан після операції.

Результат обстеження в найближчому післяопераційному періоді свідчив про спокійний перебіг заживлення. Після операційного колатерального набряку та болей практично не було, за рахунок блокування виробництва цитокінів, які стимулюють запальний процес. Застосування антибіотика Аугментину 500мг/125мг при застосуванні комплексу гіалуринової кислоти та маси Буня-Борна сприяють швидкому заживленню операційної рани зі значним зниженням ризику появи післяопераційного набряку та болі. Слизова операційного поля з першої доби після аугментації була блідо-рожевого кольору. Заживлення проходило первинним натягом. Шви стабільні, об`єм аугментації контрольовано стартовий.

Рентгенологічні обстеження які проведені після 2-ох місяців підтверджують однорідність кісткової маси в ділянці аугментації об`ємом дещо меншим 20% від стартового. Щільність аугментованої ділянки дозволяє прийняти позитивне рішення щодо проведення протоколу імплантації дентальних імплантантів адекватної довжини без задіювання анатомічних утворень верхньощелепового синуса.

Висновок: При вирішенні питання досягнення вертикальної аугментації альвеолярного паростка щелеп рекомендуємо використовувати препарати гіалуронової кислоти Tissue Support та Flex Barrier у комплексі з кістковою масою Буня-Борна. Застосування цього комплексу забезпечує малоінвазивність хірургічного протоколу з мінімально складним післяопераційним періодом без коллатерального набряку та болей. Застосування препаратів Tissue Support та Flex Barrier в комплексі з остеомасою Буня-Борна дозволило отримати контроль над об`ємом аугментації в часі. На верхній щелепі застосування такого протоколу дозволяє уникнути синус-ліфтінгу, а на нижній щелепі імплантацію в ділянці першого та другого молярів зі значною ступінню атрофії. Поряд з цим, застосування препаратів гіалуронової кислоти в хірургічній стоматології потребує подальших досліджень з огляду її впливу на імунологічний стан ротової порожнини та ротової рідини, бактеріальне забруднення патогенною чи умовно патогенною флорою операційного поля.

Підсумовуючи можна рекомендувати застосування препаратів гіалуронової кислоти Tissue Supportта Flex Barrier в протоколах хірургічного лікування захворювань пародонту та атрофії альвеолярних паростків щелеп в плані лікування вторинної адентії.


ООО «Полет»
2328 22.09.2015

  • Радіовізіограф Woodpecker H1.5 на складі! NaviStom

    Радіовізіограф Woodpecker H1.5 на складі!

    44 500 грн
    $ 1166.45 • € 1067.15
    Highmedicaltechnology • Харьков
    Подробнее